۷ مهر ۱۳۹۸

به کودکان رشوه ندهید/ توصیه‌های روزنامه تایمز در کتابخوانی کودکان

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) به نقل از لس آنجلس تایمز، در میان والدینی که کودکان دبستان دارند این ترس همیشه وجود دارد که ممکن است فرزندان‌شان از دیگر هم سن و سالان خود در مطالعه کتاب عقب بمانند و همیشه این نگرانی وجود دارد که مطالعه کتاب تا چه اندازه استاندارد محسوب می‌شود. به عبارتی هنوز هیچ شاخصی برای آموزش کودکان در مطالعه کتاب وجود ندارد و اینکه آیا اصولی برای آموزش مطالعه به کودکان وجود دارد.
 
طبق مطالعه دانشمندان بسیاری از کودکان دبستانی در صورتی که به مطالعه علاقمند نشوند در سنین بعدی و مقاطع بالاتر تحصیلی نیز گرایش چندانی به مطالعه پیدا نخواهند کرد و به خاطر همین بیشتر والدین هنوز این نگرانی را همراه خود دارند که چگونه می‌شود کودکان را از همان سنین پایین به مطالعه کتاب علاقمند کرد.
 
دکتر جف مک کیلان استاد دانشگاه و محقق مرکز توسعه آموزشی دانشگاه لس آنجلس در مطلبی که برای روزنامه لس آنجلس تایمز ارسال کرده است نکاتی درباره آموزش به کودکان و علاقمند کردن آنها به مطالعه کتاب متذکر شده است. وی نویسنده چند کتاب نیز درباره همین موضوع است. وی اعتقاد دارد بسیاری از کودکان در صورتی که در سنین پایین به کتاب علاقمند شوند در سنین بالاتر نیز همین علاقمندی ادامه پیدا می‌کند.
نکات زیر توسط این استاد دانشگاه درباره علاقمند شدن کودکان به مطالعه کتاب توسط روزنامه لس آنجلس تایمز منتشر شده است:
 
۱. وقتی کودکان در سنین پایین هستند در خانه به جای روشن کردن تلویزیون و هر وسیله صوتی تصویری دیگر از کتاب خواندن برای پر کردن اوقات تفریح افراد داخل خانه استفاده کنید. در این صورت کودکان به طور حتم به خواندن کتاب علاقمند می‌شوند. دقت داشته باشید که کتاب خواندن باید با صدای بلند انجام شود. مطمئن باشید که نوزادان از همان سنین پایین کتاب خواندن را درک می‌کنند.
 
۲. وقتی کودکان در سنین بالاتر یاد گرفتند کتاب بخوانند روش قبلی را برای آنها ادامه دهید. همراه کودکان کتاب‌های مناسب سن آنها را بخوانید و حتی به کتاب خواندن کودکان گوش دهید. مخاطب جدی برای کتاب خواندن با صدای بلند کودکان باشید تا آنها برای ادامه این کار انگیزه لازم را داشته باشند.
 
۳. از این مسئله نترسید که کودکان نتوانند کتاب مناسب سن خود را پیدا کنند. بعضی از والدین خودشان با سلیقه و فکر خود برای کودکان کتاب می‌خرند ولی اجازه دهید خودشان انتخاب کنند. کودکان را به کتابخانه یا کتابفروشی‌های بزرگ ببرید و آنها را با دنیای کتاب‌ها آشنا کنید.
 
۴. گاهی اوقات انتخاب کتاب‌ها توسط کودکان و والدین آنها ممکن است زمان زیادی بخواهد. در هر مرحله از انتخاب کتاب‌ها توسط کودکان صبور باشید و سعی نکنید نظر خود را به کودکان تحمیل کنید. علاقمندی به کتاب از جذابیت ظاهری کتاب‌ها شروع می‌شود و به تدریج به محتوا ختم می‌شود.
 
۵. عبارتی در میان روان‌شناسان وجود دارد که به والدین توصیه می‌شود که برای انجام کار خوب به کودکان رشوه ندهید. در مورد کتاب خواندن نیز سعی نکنید به کودکان رشوه دهید و با جوایز رنگارنگ سعی نکنید آنها را به اجبار به کتاب خواندن علاقمند کنید. زمینه و زمان لازم را فراهم کنید تا کودکان به درستی با کتاب‌ها مانوس شوند.
 
ایبنا

نظرات

نظر خود را بنویسید: