۲۸ مهر ۱۳۹۸

هفته کتاب بدون توجه به پدید‌آوران، نمایشی جلوه می‌کند

ابراهیم زاهدی‌مطلق، عضو شورای سیاست‌گذاری بیست‌و‌هفتمین دوره هفته کتاب در گفت‌و‌گو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران‌(ایبنا)، درباره اولویت‌‌ها در تدوین برنامه‌های این رویداد با هدف افزایش تاثیر‌گذاری بیشتر هفته کتاب، بیان کرد: اگر به دنبال تقویت جایگاه کتاب و کتاب‌خوانی در کشور هستیم، ابتدا باید به پدیدآورنده کتاب، توجه کنیم. من این موضوع را در جلسه شورای سیاست‌گذاری به‌عنوان راهکار توسعه کتاب و کتاب‌خوانی طرح کرده‌‌ام.

وی ادامه داد: تقویت فرهنگ کتاب و کتاب‌خوانی توجه به نویسنده را می‌طلبد اما شاهدیم کم‌ترین بهره معنوی و مادی شامل حال این قشر می‌شود. بدون توجه به این عنصر به‌عنوان حرکت مبنایی، برنامه‌های کتاب‌محور، از‌جمله هفته کتاب نمایشی‌ جلوه می‌کنند و کارکرد قابل‌توجهی نخواهد داشت. البته این تلقی به این معنا نیست که مسئولان فرهنگی ما به‌دنبال اجرای برنامه‌های نمایشی هستند.

به گفته این نویسنده، برای تغییر رویکرد‌‌ها در برنامه‌ریزی‌های فرهنگی باید جرات داشت و از فشار‌ها یا شکست‌های احتمالی نترسید.   
    
زاهدی‌مطلق با اشاره به نارضایتی پدید‌آورندگان کتاب افزود: هر زمان با پدید‌آورندگان کتاب هم‌کلام می‌شویم، نارضایتی می‌شنویم از کار و شرایط ناراضی‌اند. درحالی‌که درآمد نیست، نویسندگان، برای چاپ کتاب باید از جیب هزینه کنند؛ بنابراین در این وضعیت، انتظار کتاب‌خوان شدن مردم حرف و خیال خام است.  

او در تشریح شرایط پدیدآورندگان، به نقل قولی از مرحوم احمد آرام اشاره کرد و گفت: پسر این نویسنده فقید از پدرش نقل می‌کرد که همه آدم‌های درگیر تولید کتاب؛ از چاپخانه‌دار، صحاف، ویراستار و حتی باربر پولشان را می‌گیرند، به جز مولف.

زاهدی‌مطلق در پاسخ به این پرسش که راهکار تقویت جایگاه مولف به‌عنوان مقدمه توسعه کتاب و کتاب‌خوانی چیست؟ بیان کرد: در‌حال حاضر پیشنهادی ندارم اما باید برای این موضوع فکری کرد؛ به‌عنوان مثال، یکی از نکات قابل تامل پاسخ به این پرسش است که مسئولان محترم فرهنگی در طول سال، چند جلسه گفت‌و‌گو و تبادل نظر با نویسندگان برگزار می‌کنند؟ یا چرا ناشران و کتاب‌فروشان از وام با سود کم استفاده می‌کنند اما نویسندگان از این تسهیلات محرومند؟!

این عضو شورای سیاست‌گذاری هفته کتاب با تاکید بر اهمیت و جایگاه پدید‌آور کتاب به‌عنوان عنصر اصلی موثر بر کتاب‌خوانی بیان کرد: با احترام به همه ناشران باید بگویم، در شرایطی که شمارگان کتاب به ۵۰۰ نسخه رسیده، نویسنده بدون ناشر هم می‌تواند به فعالیت خود ادامه دهد و کتابش را منتشر کند اما ناشر، بدون مولف معنا ندارد. تا زمانی که به پدیدآورنده کتاب پیش از دیگر حلقه‌های تولید کتاب توجه نشود، رونق کتاب‌خوانی قابل انتظار نیست.

به گفته این عضو شورای سیاست‌گذاری بیست‌و‌هفتمین دوره هفته کتاب، توجه به پدیدآور در سیاست‌گذاری‌های کلان فرهنگی در نهایت به نفع ناشران است و به‌تدریج موجب افزایش شمارگان کتاب و تقویت فرهنگ کتاب‌خوانی می‌شود.
ایبنا

نظرات

نظر خود را بنویسید: